A KÁVÉFOGYASZTÁS JAVÍTJA A MEMÓRIÁT

A KÁVÉFOGYASZTÁS JAVÍTJA A MEMÓRIÁT.
loading...

A rendszeres kávéfogyasztás javítja a memóriát?

 

A tudósok egyik kedvenc témájának számít a kávé, és ezzel együtt a koffeinfogyasztással kapcsolatban sok  kutatás látott már napvilágot.

[cn-social-icon]

Megjegyzés: mi, Magyarok világviszonylatban is kiemelkedő helyet foglalunk el az egy főre jutó kávéfogyasztás terén. 
A  koffein szervezetbe történő bevitele és a hosszú távú memória alakulásának kapcsolatában nemrégiben azonban áttörést könyvelhettek el a szakemberek. Már korábban is szinte biztosak voltak benne a tudósok, hogy a kávé és a koffein fogyasztása pozitív hatással van a hosszú távú memóriánkra, tényekkel azonban nem tudták bizonyítani ezt az állításukat. 

Százhatvan normál fogyasztással bíró embert vett be a kísérletébe Michael Yassa, a Kalifornia Egyetem idegkutató professzora, melynek elején különböző képeket mutattak az illetőknek. Ezután véletlenszerűen kaptak pirulákat, melyek fele 200 milligramm koffeint tartalmazott, a másik fele pedig placebo hatással bírt csupán.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egy nap elteltével visszahívták a teszt alanyait és újra eléjük tettek különböző képeket, melyeket három csoportba kellett sorolniuk: láttam már, hasonló, új kép. Egyes képeken apróbb eltérések voltak csak az egy nappal korábban látotthoz képest, például egy lónak más volt a színe. 

Nagyjából hasonló százalékkal ismerték fel a fotókat a koffeint fogyasztó emberek és a placebót szedett alanyok az “új kép” és a “láttam már ” kategóriákban. Azonban előbbi csoport sokkal hatékonyabban tett különbséget a “hasonló” és a “láttam már” kategória között, mint a másik tagjai. 

loading...

A tudós szerint a koffein javítja a hosszú távú memóriát, azért mert gyorsítja a memória rögzülésének folyamatát.


Yassa  hozátette,  ez nem azt jelenti, hogy tanulás után kell fogyasztani a kávét és nem előtte. 
Egy teljesen más emberekből álló csoporttal azt vizsgálták, hogy mennyi időre van szükség eme memória rögzülésére. Az embereket két részre osztották, megmutatták nekik a képet, majd másnap visszarendelték őket és csak egy órával a második fázis előtt adták nekik a pirulákat. A  képfelismerések jóval rosszabb eredményt mutattak, mint az első kutatás esetében, így nem jártak eredménnyel. Tehát ez azt jelenti, hogy ha magolás közben nem iszunk kávét, akkor másnap, a vizsga előtt már ihatunk bármennyit, az nem javítja a memóriánkat – ecsetelte a professzor. 

 

Nem mindegy, mennyi koffein jut be a szervezetünkbe, derült ki. A 300 milligrammos kísérletnél a mellékhatások miatt romlott a teszt eredménye, 100 milligramm esetében pedig  nem tapasztaltak javulást a placebóhoz képest. 
Túl sok koffein fogyasztása láthatóan ront a teljesítményen, tehát ne igyunk sokat!  –  fejezte be mondandóját Yassa professzor. – NetExtra.hu

[cn-social-icon]

Read previous post:
AHOGY MÁSOKKAL VISELKEDSZ, A VÉGÉN AZT KAPOD MAJD VISSZA
AHOGY MÁSOKKAL VISELKEDSZ, A VÉGÉN AZT KAPOD MAJD VISSZA – KARMA

Mi is a karma? Sokan hisznek a létezésében, de még többen vannak azok, akiknek komoly kétejeik vannak a karmával kapcsolatban. Gyakran...

ÉLD TÚL A VILÁGVÉGÉT!
ÉLD TÚL A VILÁGVÉGÉT!

Akik szeretnék túlélni a világvégét   Karfiolt, babot,  vagy fehérrépát termeszteni, kenyeret sütni, esetleg csalános tésztát gyúrni, csirkéket nevelni vagy...

Close