A FIATALSÁG ELIXÍRJE

Az emberiség már időtlen idők óta kutatja a fiatalság elixírjét. Nagyon sok ember szinte mindenét odaadná érte.

Az emberiség már időtlen idők óta kutatja a fiatalság elixírjét. Nagyon sok ember szinte mindenét odaadná érte. Most amerikai tudósok egy olyan gyógyszeren dolgoznak, amik elpusztítják a szervezetben az öregedő sejteket, és újakat hoznak létre. Ezzel pedig szerintük jelentősen megnövelhetnék az emberek élettartamát. [cn-social-icon]

A floridai Scripps Institute kutatói olyan kísérleti gyógyszereket kifejlesztésén dolgoznak, amelyek lassíthatják az öregedés folyamatát. Úgy gondolják, hogy nincs messze az, amikor az emberek egy gyógyszernek köszönhetően tovább, és egészségesebben élnek

Laboratóriumi egereken már tesztelték a szert és állítólag bevált, de persze ez még csak egy kezdetleges állapot.

Elpusztítják az öregedő sejteket

Az elöregedett sejteket takarítják ki a szervezetből. Ezekről a minden hasznos funkciót nélkülöző, már osztódásra is képtelen sejtekről sokáig azt hitték, nincsenek különösebb hatással az egészségünkre.

loading...

„Az elöregedett sejteket sokáig teljesen ártalmatlannak gondolták, de ma már tudjuk, hogy valójában nagyon is ártalmasak. Mindenképpen gondot okoznak.” mondta Sian Henson, az University College London öregedéskutatója.

„Minél idősebbek vagyunk, annál több ilyen sejtünk van. Ott lapulnak a szervezetünkben, és gyulladáskeltő molekulákat pumpálnak ki magukból amivel a környező sejteket is megbetegítik, és így felgyorsítják az öregedést. A megoldás egyszerűnek tűnik: nosza, szabaduljunk meg tőlük.”

Hosszabb, egészségesebb élet

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Az egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a dasatanib nevű rákgyógyszer és a querectin nevű allergiagyógyszer képes eltüntetni az elöregedett sejteket a zsírszövetből és a csontvelőből. Azoknak az egereknek, amelyeket ezekkel a szerekkel kezeltek, drámai mértékben javult a szív és érrendszeri működésük, és az állóképességük.

csökkent a csontritkulásra való hajlamuk, és jelentősen nőtt az élettartamuk. Állítólag az eredmények már öt nap után látszódtak, és közel hét hónapig tartott a szerek hatása.

„Úgy látjuk, hogy ez a kutatás az első igazán nagy lépés az olyan biztonságos kezelések kidolgozása felé, amelyekkel meghosszabbíthatjuk pácienseink élettartamát és kezelhetjük az öregedéssel járó betegségeket, egészségügyi problémákat” Paul Robbins professzor, a Scripps Institute kutatócsoportjának vezetője.

Az idők végezetéig élhetünk?

Henson szerint Robins csapatának eredményei biztatóak, ugyanakkor rengeteg időbe telik még, mire a gyógyszert használatba vehetnék és a gyógyszertárakba kerülne.

A kutató hangsúlyozta, elengedhetetlenül fontos lenne megoldást találni a szervezetből kitakarított sejtek pótlására. Úgy látja, ígéretes alternatívát jelenthetne a gyógyszerekkel szemben, ha valahogy rá tudnák venni az immunrendszert, hogy maga söpörje ki a szervezetünkből az elöregedett sejteket. Így lassanként, fokozatosan szabadulhatnánk meg tőlük, elegendő időt adva a testünknek, hogy egészséges sejtekkel cserélje ki őket.

Egyes kutatások szerint génsebészeti eszközökkel lehetséges úgy módosítani a betegségek legyőzésében fontos szerepet játszó T-sejteket, hogy az elöregedett sejteket is elpusztítsák. Így elegendő lenne egy néhány évente elvégzett vérátömlesztés ahhoz, hogy akár az idők végezetéig is életben tartson minket. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások