A FEKETE LYUKAK “KAPUK MÁS UNIVERZUMOKBA”?

A FEKETE LYUKAK “KAPUK MÁS UNIVERZUMOKBA”?

A fekete lyukak „kapuk más univerzumokba” – A fekete lyukakkal és galaxisokkal foglalkozó  új kvantum tudományokkal foglalkozó tudósok eredményei szerint. [cn-social-icon]

Albert Einstein általános relativitás elmélete szerint, a fekete lyukak a tér-idő  lakhatatlan űr szakadékai amelyek a szingularitásban végződnek és tömegűk végtelen sűrűségűek. Ez a hely annyira sivár, hogy megdőlnek benne a fizika törvényei is.

De mi van abban az esetben ha a fekete lyukak nem is olyan félelmetesek? Mi van akkor ha egyfajta intergalaktikus csillagkapuként funkcionálnak vagy akár valamilyen átjárót biztosít egy teljesen más univerzumba?

Első hallásra úgy hangozhat, mint egy jó sci-fi forgatókönyv, azonban a kvantumfizikusok új számításai azt mutatják, hogy a csillagkapu elmélet valójában a jobb elgondolás. A nem várt eredmények szerint a fekete lyukak nem a szingularitás felé tartanak, azaz záródnak, hanem inkább egyfajta kapuk más univerzumok felé. – a New Scientist jelentése alapján.


loading...

Ez az új koncepció az úgynevezett „kvantum gravitációs hurok”  elméleten alapszik (LQG). Ezzel a megfogalmazással egyesítették először a hagyományos kvantummechanika és az általános relativitás elméletét annak érdekében hogy orvosolják az összefüggéstelenséget a két terület között. Alapvetően az LQG állítása szerint a téridő szemcsés vagy atomi szerkezetű a természetben, amit nagyon apró és megszámlálhatatlan darabok alkotnak melyek méretét  tekintve a Plank féle hosszúságnak felelnek meg – amely nagyjából a 10⁻³⁵ méteres nagyságnak felel meg.

Jorge Pullin a Lousiana Állami Egyetem kutatója és Rodolfo Gambini a Montevideói Köztársaság, Uruguay egyetemének kutatója számításokat végeztek hogy megtudják mi is történik valójában a fekete lyukakban  az LQG paramétereinek megfelelően. Az eredmény merőben eltérőnek bizonyúlt mint amit az általános relativitás elmélet szerint vártak, vagyis hogy a fekete lyukban nincs szingularitás. Ehelyett arra a megállapításra jutottak, hogy a fekete lyuk először összehúzódik majd hirtelen elernyed mintha egy ajtót nyitnának ki.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Azonban az LQG elmélet szerint teljesen mást tapasztalnánk egy fekete lyukon át történő utazás alkalmával. Eleinte nagy valószínűséggel nem vennénk észre semmi különlegeset:  a gravitáció hirtelen nővekedni kezdene. Azonban amikor egyre jobban haladnánk a feltételezett fekete lyuk magja felé – és az ember azt várná hogy összepréselődjön a szingularitásban – a gravitáció ennek ellenére csökkenni kezdene. Olyan lenne, mintha valami elnyelne bennünket az egyik oldalon csak azért, hogy egy másik oldalon kiköphessen.

Más szóval az LQG szerint a fekete lyukakat kevésbé lyukként kellene elképzelnünk, inkább egyfajta alagútnak vagy folyosónak. Azonban azonnal felmerül a kérdés, hogy rendben hogy folyosók, de hova vezethetnek? A kutatók szerint ezek az alagutak rövidítések a világegyetem más részei felé vagypedig egy teljesen más univerzumhoz vezető bejáratok.


Érdekességként szolgál, hogy kutatók ugyan ezt az elvet alkalmazzák a „Big Bang”, másnéven az Ősrobbanás elvével kapcsolatban is. A hagyományos elméletek szerint az Ősrobbanás is a szingularitással kezdődött. Azonban ha visszapörgetjük az időt és az LQG állításait vesszük figyelembe akkor az univerzum kialakulása nem a szingularitásnak köszönhető. Sokkal inkább tűnik úgy hogy egy alagút összeomlásáról beszélhetünk ami egy másik, öregebb univerzumba vezet. Ezt az elméletet használják fel bizonyítékként az Ösrobbanás konkurens állításaként amit „Big Bounce” – nak kereszteltek el.

A tudósoknak nem rendelkeznek elég bizonyítékkal annak érdekében hogy eldöntsék vajon ez az új feltevés valóban igaz-e, de az LQG egy dologban biztosíthat bennünket: ez sokkal szebb. Vagy inkább feltételez bizonyos ellentmondásokat amelyeket a hagyományos elméletek nem. Mint például a fekete lyukról feltételezett információs paradoxon ami a relativitás elmélete szerint a szingularitás  a fekete lyuk belsejében egyfajta tűzfalként funkcionál ami azt jelenti, hogy az az információ amit a fekete lyuk elnyel örökre elveszik. Azonban az információ veszteség nem lehetséges a kvantumfizikában.

Mivel az LQG állításának megfelelően nincs szingularitás a fekete lyukakban ennek megfelelően az információnak nem szükséges elvesznie. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások