A FÁRAÓ ÁTKA

A FÁRAÓ ÁTKA
loading...

Howard Carter egyiptológus 1922. november 26-án háromévezredes békesség után megbolygatta Egyiptom gyerekkirályának, a Kr. e. 1340 körül meghalt Tutanhamonnak a sírját.

“Lát valamit?” – kérdezte tőle az expedíciót támogató Lord Carnarvon. “Csodálatos dolgokat!” – kiáltotta Carter, amint megpillantotta a fáraó aranyba foglalt múmiáját és a vele eltemetett kincseket. Néhány hónap múlva, ötvenhét évesen, Carnarvon meghalt Kairóban.

Miközben önkívületében ezt mondta: “egy madár…karmolja az arcomat”, Kairó áramszünet miatt sötétbe borult, Angliában pedig a lord kedvenc kutyája felvonított és kimúlt. Azt mondják, Carter ezt a feliratot találta a sírban:

“Gyors szárnyakon érkezik a halál ahhoz, aki megzavarja a fáraó békéjét”.

loading...

Ez Nehbet keselyűistennőre utal. Az ő képmásait találták a múmia mellett – és egy nagy madár röpködött a sír fölött a behatolás napján. Sir Arthur Conan Doyle azzal magyarázza Carnarvon halálát, hogy “Tutanhamon papjai elementálisokat (szellemeket) alkottak, hogy őrizzék a múmiát”.

Hét évben belül a feltárásban résztvevő tizenhárom európai közül már csak ketten éltek! A negyvenes évekre huszonöten haltak meg, akik valamiképp közreműködtek a sír felbontásában – egyikük sem “természetes halállal”.

Némelyek azt feltételezték, hogy a fáraó papjai “megmérgezték” a kincseket; hogy ismeretlen, halálos kórokozók maradtak meg évezredeken át a légmentesen lezárt környezetben; sőt még azt is, hogy a régi egyiptomiak radioaktív anyaggal itatták át a sírt.

Howard Carter, aki hatvanhat évesen halt meg 1939-ben, úgy vélte: “épeszű ember csak megvetéssel legyint az efféle dajkamesékre”.

1966-ban a Kairói Múzeum ókori gyűjteményének igazgatója nem akarta elküldeni a fáraó kincseit egy párizsi kiállításra. Miután egyedül maradt ellenérveivel, közlekedési balesetben meghalt. Utóda, dr. Gammal ed-Din Mehrez, aki, “véletlen egybeesésnek” nevezte a haláleseteket, 1972-ben halt meg, ötvenkét évesen, épp amikor a gyermekkirály aranymaszkját útnak indították egy londoni kiállításra.

Forrás:Rejtelyekszigete

Read previous post:
HOGY ÉLHETNEK ÍGY EMBEREK? ÉRDEKES ÉS EGYBEN SZÖRNYŰ KÉPEK
HOGY ÉLHETNEK ÍGY EMBEREK? ÉRDEKES ÉS EGYBEN SZÖRNYŰ KÉPEK

Nekünk elsőre úgy tűnt, mintha egy úszó szemétszigetet látnánk az óceán közepén. A többi képet elnézve talán jobb is lett...

VÍZ ALATTI IDEGENEK
VÍZ ALATTI IDEGENEK

Az ufológusok határozatlanok abban a kérdésben, hogy az USO-k, vagyis az “azonosítatlan tenger alatti tárgyak” (Unidentified Submarine Objects) vajon tengeralattjáróként...

Close