Egyike a legízletesebb kora-nyári zöldségeknek. Édeskés ízének köszönhetően rengeteg recept és fogás alapanyaga: levesektől elkezdve főzeléket, paprikást és pürét is készíthetünk belőle. Kevesen tudják azonban róla, hogy ő volt a modern genetika alapja, illetve hogy az iparban is kiválóan alkalmazható.
10 dolog, amit még nem hallottál a zöldborsóról:
1. Egy borsószem átlagban 0,1 és 0,36 grammot nyom.
2. A zöld szín nem a borsók érettségét jelzi. Egy érett borsó ugyanis sárga színű.
3. A borsó a francia konyhában vált divatossá, méghozzá 14. Lajos, a Napkirály idejében. A kertészei borsóültetvényeket gondoztak a Versailles-I kertben, a király pedig valósággal megszállottja lett ennek a kis zöldségnek, és egyre gyakrabban rendelt belőle különféle fogásokat.
4. Csupán 5%-a a termesztett borsónak kerül frissen eladásra. A többit fagyasztva árulják.
5. Európában a legnagyobb borsótermelő Nagy-Britannia. Míg az első tasak fagyasztott borsót az 1920-as években adták el.
6. Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában, és több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás.
7. A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1984-ben döntötte meg a csúcsot. 7175 borsószemet evett meg egy óra alatt.
8. Kínában a borsó levelei ínyencségnek számítanak.
9. A borsószemből kivont keményítőt a bioműanyag – zacskók, csomagolások – gyártásában, továbbá egészségügyi implantátumok, telefon borítólapok, textil rostok előállítására használják.
10. A banális borsótő volt az, ahonnan elindultak a modern genetika felfedezései. Gregor Mendel, osztrák szerzetes borsót termesztett a kolostor kertjében, és közben tanulmányozni kezdte. Kísérleteket végzett a növény virágain, amelyek később “Mendel öröklésről alkotott törvényei” néven váltak ismertté.