EDDIG BÍRNÁNK, HA AZ OROSZOK ELZÁRNÁK A GÁZCSAPOT

loading...

Eddig bírnánk, ha az oroszok elzárnák a gázcsapot

A magyarországi földgáztárolókban már 3352 millió köbméter földgáz van, a töltöttség az egy évvel korábbi legmagasabb szintet is több mint 24 százalékkal meghaladja és napról-napra tovább emelkedik, a betárolás folyamatos – közölte az MVM Csoport. Kilenc hónapos kimaradást azonban már megéreznénk.

 

Szeptember 2-i adatok szerint az MVM Csoport négy tárolójában mintegy 1808 millió köbméter, míg az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi tárolójában 1544 millió köbméter földgáz érhető el. A teljes feltöltöttség esetén a kereskedelmi készletek az ország éves fogyasztásának csaknem 25, a stratégiai készlet pedig a fogyasztás 10 százalékát képes fedezni.

A jelenlegi 3352 millió köbméter betárolt készlet fogyasztásarányosan az első négy között van az Európai Unióban, Ausztria, Szlovákia és Csehország mellett – áll az MVM Csoport írásos válaszában. A magyarországi gázfogyasztás évek óta csökken, 2013-ban 9,22 milliárd köbméter volt.


A fogyasztást jelentősen befolyásolja akár egy fok hőmérsékleti eltérés is. Hideg téli napokon 60-70 millió köbméter napi fogyasztással lehet kalkulálni átlagosan. A rekord napi fogyasztás 90 millió köbméter volt 2006-ban, ekkor mínusz 12,8 Celsius-fok volt az országos átlagos középhőmérséklet. A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a betárolás hónapok óta folyamatos – közölték.

Az MVM Csoport tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. készletezési stratégiáját úgy alakítja, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a tárolókban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség. A tájékoztatás szerint a társaságcsoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért, illetve számít a hazai termelésre is.
"Az MVM Csoport felkészült arra, hogy az ellátás egész télen zavartalan legyen. Az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően a tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség áll rendelkezésre már jelenleg is a hazai tárolókban. Egy esetleges üzemzavar esetén a hazai termelés a jelenlegi tárolói kapacitásokkal együtt, akár importforrások nélkül is, hónapokon keresztül képes fedezni a hazai szükségleteket a téli időszakban is" – hangsúlyozták a válaszban.

loading...

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a magyar fogyasztók ellátása biztosított, nincs fennakadás az Ukrajna felől érkező gázszállításokban. Mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően kíván eljárni. Az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalanul zajlik.


Az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál a kölni egyetem energia-gazdaságtani intézetének tanulmányára hivatkozva azt írta csütörtökön: mivel Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt, elsőnek érezné meg a szállítmányok kimaradását. Az első hónapban tíz, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie. A tanulmány Finnország után a legkitettebb országok között Lengyelországot, Törökországot, Ausztriát, Görögországot, az egész Balkán régiót és Észtországot említi.

A német, francia és olasz gázellátást egy kilenc hónapos embargó vetné erőteljesen vissza – ekkor 46 milliárd köbméter gáz nem érkezne meg ezekbe az országokba. Magyarország, Csehország és Szlovákia is a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint. – PrivátBankár

Szólj hozzá

Hozzászólás