MI TÖRTÉNIK, HA NEM MOSUNK FOGAT?

MI TÖRTÉNIK, HA NEM MOSUNK FOGAT?

Mi történik, ha nem mosunk fogat?

[good_old_share]


Ma is tanulhatunk valamit.

Valószínűleg sokan elgondolkodtak már azon, hogy mi is történhet egészen pontosan akkor, ha nem mosunk fogat.

Ja, tönkremennek a fogaink és kész, tulajdonképpen ezt is mondhatnánk, és legtöbbször ezzel le is tudjuk a dolgot, azonban megával a pontos folyamattal már kevesen vannak tisztában.

loading...Általában a gyerekek hajlamosak arra, hogy nem mosnak fogat. Ilyenkor a szülők persze rögtön elmagyarázzák nekik, hogy miért is fontos minden nap fogat mosni, azonban a legtöbb esetben ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mi is történik olyankor, amikor kihagyjuk a fogmosást.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: https://netextra.hu/newsletter/

Éppen ezért, most elmagyarázzuk, hogy hogyan is mennek tönkre a fogaink, és hogy mi okozza.

Amikor az első nap kihagyjuk a fogmosást, még nagy kár nem történik. Leginkább a kellemetlen lehelet az, ami a leg szembetűnőbb (pontosabban érezhető), azonban már az első nap után is kialakul egy vékony lepedékréteg a fogainkon, és persze a baktériumok is.

Ez a lepedékréteg boríthatja az ínyt és a nyelvet is, azonban ez még nincs káros hatással a fogainkra, és egy alapos fogmosással helyre is hozhatjuk a problémát, azonban ha továbbra sem mosunk fogat, akkor egyre súlyosabb lesz a helyzet.

Egy hét után a lepedékréteg érezhetően vastagabb lesz, és egyre több baktérium kezd el szaporodni, ami természetesen érezhető is. Ezen kívül pedig már az első hét után is komoly problémákat tud okozni, ugyanis már ennyi idő is elég ahhoz, hogy ínygyulladást kapjunk, és meggyengüljön az ínyünk.

Egy hónap után aztán már garantáltan nem ússzuk meg az ínygyulladást, és már a fogszuvasodás veszélye is fenyeget minket, főleg akkor, ha gyakran fogyasztunk cukros ételeket, valamint a hatalmas lepedéken kívül megjelenhetnek fehér, vagy halványszürke foltok is a fogainkon.

Ez a fogzománc elgyengülése miatt van, ugyanis a kalciumtartalma jelentősen csökken, ezzel pedig elveszíti az ellenállóképességét. Ezen kívül pedig az is előfordulhat, hogy az ínyünk elkezd visszahúzódni.Ezután pedig már egyre inkább csak romlana a helyzet, azonban megvan rá az esély, hogy akár egy évig is kibírnák a fogaink, viszont az egy év alatt rengeteg ínygyulladást és vérző ínyt kellene elviselnünk.

Minél idősebb valaki, annál súlyosabb a helyzet, tehát a fiatalabbak jobban és tovább bírnák fogmosás nélkül, mint az idősebbek.

Tehát, ha a gyerekünk megkérdezi, hogy miért kell fogat mosni, mostmár egészen pontosan elmagyarázhatjuk neki a folyamatot.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások