EBOLA – A HALÁLOS ÍTÉLET

EBOLA – A HALÁLOS ÍTÉLET!

EBOLA – A HALÁLOS ÍTÉLET

 

Szerkesztőségünkhöz több üzenet is érkezett az Ebolával kapcsolatban. Olvasóink nagy része arról panaszkodik, hogy a fősodratú médiában, de még az interneten is rendkívül kevés információt közölnek a járvánnyal kapcsolatban.

A rendelkezésünkre álló információk alapján mi úgy gondoljuk, hogy nagy valószínűséggel el akarják kerülni a pánikhangulatot.  A hatóságok úgy gondolhatják, hogy az nem használna senkinek.

Vizsgáljuk meg röviden, hogy mit tudunk az Ebolával kapcsolatban.


Az Ebola járvány szempontjából pillanatnyilag a nyugat-afrikai térség a legfertőzöttebb régió.

– Milyen gyorsan terjed az Ebola?
A helyzet drámai: jelenleg több mint nyolcezer fertőzöttről tudunk, közülük négyezer ember már elhunyt. A WHO úgy becsüli, hogy a jövő év elejére a fertőzöttek száma elérheti az 1,2 millió főt. Sajnos KÖZELÍT HOZZÁNK AZ EBOLA! -Spanyolország, Macedónia, Szerbia, Németország- Ezek azok az Európai országok ahol az ebola vagy annak gyanúja felmerült. A kór közelít hazánkhoz, és nem úgy tűnik, hogy bármilyen intézkedés megállíthatja.

loading...

– Minek tudható be az intenzív terjedés? – A kezdetek
A gyilkos kór kialakulásában vélhetőleg az is szerepet játszott, hogy olyan nyomornegyedekbe is eljutott a vírus, ahol aztán hatalmas intenzitással tudott terjedni. Az esős időjárás is a betegség megfékezése ellen dolgozik, és a védekezést nehezíti, hogy nem lehet preventív üzeneteket eljuttatni – már csak azért sem, mert a lakosság jelentős része analfabéta.

– Elképzelhető, hogy az Ebolának lesz mutációja?
Jelenleg ötféle Ebola-típus létezik. Például nem azonos a kongói, a vagy a Sierra Leone-i vírus. Várható, hogy újabb mutánsok fejlődnek ki, azt azonban nem lehet megbecsülni, milyen gyakorisággal, intenzitással.

– Milyen tünetei vannak az Ebolának?
A hirtelen lázzal, nagyfokú gyengeséggel, izomfájdalommal, fejfájással, hányingerrel, torokfájással kezdődő betegség lappangási ideje két-huszonegy nap. A kezdeti tüneteket hányás, hasmenés, vese- és májelégtelenség, valamint külső és belső vérzés követi. Védőoltás nincs a vírus ellen, és speciális kezelés sem létezik a betegségre.

– A láz megjelenése előtt nem fertőz a betegség?
De. A lappangási ideje 21 nap.

– Akkor már nem sokat ér, ha a valaki jelzi, hogy rohamosan szalad felfelé a lázmérő higanyszála. Milyen más védekezési mód létezik?
Különleges módszer nem létezik. A testnedvekkel való találkozást kell kerülni. A járványt megállítani csak egy módon lehetne: a fertőzöttek, betegek elszigetelésével, illetve ha az őket ápolók közvetlenül nem érintkeznének a betegek testnedveivel.

 


– Köhögéssel terjed a betegség?
Nem.

Ismét meg kell jegyeznünk: Sajnos Magyarországon az Ebolával kapcsolatban a probléma súlyához képest néma csend van, az orvosok keveset nyilatkoznak, a média hallgat, a lakosok nagy része nem tud semmit, pedig az Ebola vészesen közelít hozzánk! NetExtra.hu

Facebook hozzászólások